Začít s ochutnáváním divokých plevelů, květin a bylin není nikdy pozdě. Jejich vliv na zdraví je neocenitelné. Ať už přidáním do pomazánek, polévek a omáček. Kopřivu oceníte už před velikonočními svátky. To se začínají objevovat první lístky a do nádivky by ji neměla opomenout přidat žádná hospodyně. Vhodná je na přípravu kopřivového špenátu, nebo do jarní krémové polévky. Plné vitamínů jsou i chipsy z krátce fritovaných mladých výrůstků. Dalším chutným plevelem je Bršlice kozí noha. Tu si také určitě vpusťte na jaře do kuchyně. Její sotva rozvité lístky jsou nasládlé a chutnají jako mrkev.
Jemně nakrájenými pak je možné ozdobit chlebíčky, přidat do tvarohových pomazánek, nebo polévek a špenátu. Na talíř si Bršlici přibírejte do doby, než začne kvést. Poté ztrácí svoje chuťové přednosti. O Smetance lékařské – pampelišce je známo, že léčebně působí nejen stonek a květ, ale i kořen. Moudří lidé ji konzumují přímo po utržení. Vyrobit z ní je možné jak med, tak víno, smoothie či pesto. Sedmikráska chudobka je rovněž jedlá. A to celá. Květy se dají zdobit sladké i slané pokrmy. A chutný je rovněž sedmikráskový sirup. Chuť lístků je ostře štiplavá a osvěžující. Všude, kde jste zvyklí přidávat petrželovou nať, ji můžete nahradit sedmikráskou. Příjemně okoření jarní zeleninové saláty. Fialka rovněž nekvete jenom pro svoji krásnou barvu a vůni. Z květu violky se dá vyrobit ocet a fialkový cukr. Jedlé jsou i lístky, které mají chuť podobnou hrášku. Přidat se dají i do salátů. A nejčastěji jsou zpracovány jako sirup či olej. Které mají svou nezaměnitelnou vůni.
V zahradě si mohou její majitelé vypěstovat i jedlé květy. Kterými si rovněž ozdobí zdravý talíř. Pro úplný začátek je nejlepší volbou Lichořeřišnice. Která kvete oranžovými květy. Jsou jedlé a rovněž prospěšné pro naše trávení. Dobře chutnají i její listy. Na podzim se Lichořeřišnice vysemení a zajistí tak květenství i v příštím roce. Afrikány jsou nejen léčivé, ale ochraňují okolní rostliny před škůdci. Stačí jejich květy vymacerovat a rozprášit do okolí. Chutí připomínají anýz. Sušené lze používat celoročně jako koření, v době květenství lze jimi dozdobit dezerty a nápoje.